Rik Min
De mensen in West-Europa en Nederland voelen instinctief aan dat er theoretisch iets niet klopt in een socialistisch land. Men snapt niet hoe dat kan, maar men ziet dat de leiders van een socialistische land het kapitalisme praktisch en theoretisch niet de baas kan. De bevolking in Nederland voelt instinctief aan dat de socialistische landen het kapitalisme en haar producten niet buiten zijn poorten weet te houden. De Nederlandse arbeider vindt het onbewust of bewust onbegrijpelijk dat een land als Vietnam - dat zich van het imperialistische en kapitalistische Amerika heeft ontdaan - zich niet staande kan houden. Hij is bang dat na een gevecht voor het socialisme de macht uiteindelijk toch weer moet worden afgestaan aan het kapitalisme. Derhalve heeft de nederlandse arbeidersklasse niet zo zin om de macht te gaan veroveren. Vooral niet omdat er veel bloed zou kunnen vloeien. Klopt er dan iets niet aan de communisten of aan het socialisme? Klopt er dan iets niet van de economische theorie van Marx?
Deze middengroepen spelen niet alleen een dwarsliggers-rol in socialistische landen, maar ook in ons eigen land. Juist deze groepen, die zich - vanwege een heel klein beetje meer persoonlijke slagkracht - altijd al iets verheven voelen boven de arbeidersklasse, behoren ook gewoon tot de werkende klasse. Ze werken zich rot. Waar de arbeiders nogal eens zeggen 'maak je niet druk' (en zich niet laten uitbuiten) laten de middengroepen zich vaak enorm uitbuiten. Je zou dus zeggen dat onze ideeen daar zouden moeten aanslaan.
Theoretisch is het is het niet moeilijk om mensen te overtuigen van het socialisme; theoretisch is het ook niet moeilijk om mensen te overtuigen om ons aan de macht te laten komen; maar het probleem is mensen te overtuigen dat wij socialisten aan de macht kunnen blijven...
Instinctief besesft de werkende massa dat het communisme niet in staat is het kapitalisme buiten zijn poorten te houden. Men heeft historisch, zelf, aan de lijve meegemaakt dat Vietnam zich niet kon ontworstelen aan het kapitalisme en het internationale groot kapitaal. Ondanks dat het haar - in de vorm van de USA-legers - vernietigend verslagen heeft. Hetzelfde ziet men in China, Angola, en in Congo, dat men het kapitalisme en de markt- niet kan elimineren en er afhankelijk van blijft. De socialistische leiders kunnen het 'zuivere' socialisme niet waarmaken. Alleen Noord-Korea en Cuba; ieder op hun manier. Maar vooral die in Noord-Korea is dat een soort cultuur die Nederlanders niet begrijpen laat staan willen.
Naar mijn mening komt ons falen niet doordat wij organisatorisch hebben gefaald (in landen zoals de S.U.), maar omdat onze steeds jongere kameraden (in de S.U.) het kapitalisme van generatie op generatie minder gingen wantrouwen en uiteindelijk volkomen gingen onderschatten en zelfs in de kapitalistisch cultuur en de leefwijze in Holywood-films normaal gingen vinden. Het kapitalisme werd niet meer gezien als economisch systeem, maar als volle winkels met allerlei mooie dingen. Hoe die er kwamen en van wie die waren werd niet meer onderscheiden. De Hollywood-films hadden de brains gespoeld; net zo als ze de brains van de west-europeanen vijftig jaar lang hadden gespoeld. Men ging generatie op generatie het imperialisme, het globalisatie, het monopolistische, het internationalistische minder en minder herkennen en het tenslotte ongelooflijk onderschatten.
De kwestie is dat wij de mensen voorals nog niet hier van af kunnen houden; wij hebben geen geld of leningen om ze aan ons systeem te binden. Hooguit kunnen we arbeiders overtuigen, maar die op een gegeven moment in zo'n overname proces ook niet meer. Zie de mijnarbeiders in oktober 2000. in voormalig Joegoslavie (in Servie). Zij kiezen voor Kutsinica.
Door die ..... wordt het kapitalisme wel steeds sterker en streker... Het kapitlaisme gaat er zelfs veel geld tegen aangooien om .... het eigen-huizenbezit of het eigen-aandelenbezit .... te propageren en te subsidieren .... en de mensen er onder te houden. In Nederland wordt het eigen huizen-bezit zwaar gesubsidieerd; in Belgie het eigen aandelen-bezit zwaar gesubsidieerd; in England wordt men haast gedwongen kleine zelfstandige te worden. Al dit soort gevallen krijgt men op termijn een vreemdsoortig klasse-bewustzijn. Wij noemen dat een vals klassenbewustzijn. Maar de Tatchers, de Kokken en de De Hanen hebben hier miljarden of triljoenen staatsteun voor over....
Enschede, 19 nov. 2000