Animatie

We hebben het hier over lineaire animatie. Bij lineaire animatie spreek men meestal gewoon van bewegende beelden. De introductie van het begrip animatie bij multimedia is essentieeel want er zijn geheel verschillende soorten animatie; zowel theoretisch als praktisch. Animatie is beweging, maar soms alleen maar beweging en geen verschuiving. Wat zijn bewegende beelden? Lineaire animatie is een vorm van wat wij noemen: 'frame-by-frame'- animatie; zeg maar 'beeldje voor beeldje'-animatie. (Zie eldes.)

Frame-by-frame

Hier onder zie je een voorbeeld van een gewone animatie, dat wat we - hier - een lineaire animatie noemen. Het is feitelijk een serie verschillende plaatje die - snel - achter elkaar worden gepresenteerd. Technisch gesproken is dit wat we noemen een 'bewegend gifje'. Dit object kun je met willekeurige grafische editors maken. Het is technisch gesproken niets anders dan een serie 'frames' c.q. 'statische plaatjes' c.q. 'stills'. Hieronder twee voorbeelden.


Animatie 1: Voorbeeld van een eenvoudige lineaire animatie; een 'animated gifje'. Elk beeldje is met een grafische editor, afzonderlijk gemaakt en opgeslagen.


Animatie 2: Voorbeeld van een wat complexere beeldje-voor-beeldje-animatie; een 'animated gifje'. Het lijkt een model-driven animatie met slim geprogrammeerde animatie-objecten, maar het zijn - gewoon - slim gemaakt beelden, die achter elkaar worden afgespeeld.

De plaatjes van de - video-technisch gesproken - frames worden - in dit geval - steeds weer opnieuw afgepeeld. De beide voorbeelden staan hierop blijkbaar afgesteld.

Andere vormen van animatie

Andere vormen van animatie bevatten bijna altijd een stukje intelligentie; een formule of een mathematisch model die het bewegende object voortdrijft. Animaties die interactief zijn, zijn bijna altijd van dat type. Dergelijke animaties vallen in een andere catagorie: 'formula-driven' of 'model driven' animatie. (Zie elders.)

Enschede, augustus 2003.