Example with dynamical applets; a loop and a counter as dynamical phenomena

Here you see a simple applet. The applet has two parameters (PARAM). The value in a dynamical JavaScript function sends events to the applet. The applet has the name 'Teller' in this example.

Resultaat:

Commentaar

Je ziet hier iets lopen als je op bovenstaande knop klikt; iets dynamisch.

Het is het eenvoudigste voorbeeld dat we konden verzinnen: een eenvoudig oplopend tellertje. Het 'loopt' (hier) van 0 tot 9999, maar het lijkt te lopen van 123 tot 9999. Dat komt omdat het teller-veldje in het begin niet leeg is. Het bevat in het begin de string '123' (als VALUE).

Als jouw computer te snel is, zie je (soms) alleen maar het laatste getal. Het dynamische van de zaak is dan 'niet veel soeps'. Neem dan een (veel) groter getal als afbreek-criterium. Dus niet 9999, maar bijvoorbeeld een miljoen of een miljard. Dan zie je waarschijnlijk 'wel iets'. Let op: soms gaan getallen (integers) (op computers) niet verder dan een bepaalde waarde; soms 32000; soms meer. Neem dan gewoon dat maximum, bijvoorbeeld 32000 als jouw maximum.

Tip: Vind je dit maar primitief gedoe, doe het dan iets professioneler met 'timeOut' (dat is computer-onafhankelijk) (vraag een voorbeeld aan Jan de Goeijen) of zet (ook heel slim) in elke iteratie een dummy-berekening; dat vertraagt dan; vanwege dat de computer dan moet rekenen; dat kost de computer (veel) tijd; die vrijkomende tijd kun je dan gebruiken om 'het tellen' met deze methode met een applet van ons op het beeldscherm 'goed te kunnen zien'. (Maar dat is natuurlijk WEL computer-afhankelijk.)

Advies: Wil je persé een 'echt', didactisch, pedagogisch, onderwijskundig verantwoord voorbeeld, doe dan iets 'completly different'. Maak bijvoorbeeld een toetsje met een aantal vragen; tel de uitkomsten op; en geef de uitkomst (de score), als cijfer, als output in ons tellertje op. Dat is een "iets andere benadering" van het begrip 'tellertje'; ook goed natuurlijk; maar wel ietsje moeilijker.

Tot slot

Vraagje: Weten jullie wat Min een (model-driven) statische animatie noemt? Het dynamische fenomeen van hierboven valt - wat ons betreft - namelijk in deze begrips-categorie. Weet je waarom? Welk kenmerk? Ken je nog een ander voorbeeld van statische animatie?

Antwoord: er zijn bij bovenstaand tellertje 'objecten' te zien (notabene 4 'dynamische objecten' met ieder 10 'verschijningsvormen': 0,1,2...9); een background (rood); maar de objecten leggen géén traject af (traject=0).

Enschede, 16 febr. 2000.