Verbeter uw houding en figuur door 'natuurlijk' bewegen

Ismakogie is een bewegingsleer ontwikkeld door professor Anne Seidel uit Wenen. Tijdens haar studie anatomie observeerde zij binnen en buiten Europa de houding en beweging van mensen tijdens allerlei dagelijkse omstandigheden. Zij ontdekte dat door middel van kleine minuscule oefeningen een kettingreactie in de spieren in gang kan worden gezet, die niet alleen een positieve invloed heeft op het uiterlijk, maar ook op het hele organisme.

Waarom Ismakogie?
Een complex van factoren zorgt ervoor dat wij in deze 'moderne' tijd anders met onze spieren om moeten gaan. Op twee benen staan, vergt veel van onze spieren en onze 'gemakscultuur' stimuleert het gebruik van de spieren, let wel: de juiste spieren, helaas niet. Erger, vaak zitten of staan we (te) lang in dezelfde houding. Daarnaast zorgt haast en stress ervoor, dat we vaak weinig aandacht besteden aan onze houding en de manier van bewegen. Ismakogie leert u, uw spieren van 'top tot teen' op de juiste manier te gebruiken.

Behoud, herstel van natuurlijk bewegen
Met behulp van eenvoudige oefeningen lukt het spieren, die we dagelijks verwaarlozen, te activeren. Door zorgvuldig oefenen van het aanspannen en ontspannen, en door gebruikmaking van de voortdurende wissel- werking tussen de strek- en buigfuncties ontstaat er een bewegingspatroon waardoor spieren, gewrichten, organen en zintuigen tot onstuitbare, levendige en tegelijk rustige activiteiten worden aangezet. De eenvoudige, natuurlijke oefeningen worden door de buitenwereld vaak niet eens opgemerkt, omdat vooral de kleinste en de dieper gelegen spieren worden gebruikt. De meeste oefeningen/bewegingen kunnen staand, zittend en liggend gedaan worden.

Wat maakt Ismakogie zo bijzonder?
Ismakogie is zacht, betrekt alle spieren bij bewegingen en kan geen schade veroorzaken. Zacht, omdat alleen door zacht spiergebruik de spierketting in werking treedt. Deze spierkettingwerking betrekt bij nagenoeg alle oefeningen nagenoeg alle spieren. Zelfs de kleinste oefening werkt in het héle lichaam door, inclusief de gezichtsspieren. Door de zachtheid en doordat er bij training wordt uitgegaan van individuele mogelijkheden kan ismakogie geen schade veroorzaken.

Voor wie is Ismakogie?
Ismakogie is voor alle mensen die gezond, fit en mooi willen blijven. Leeftijd speelt geen rol; ook op latere leeftijd kan het lichaam positief worden beïnvloed.
De praktijk heeft geleerd dat mensen met o.a. hoofdpijn, rugklachten, stijve nekspieren, schouderklachten, heup- en knieproblemen enorm veel baat hebben bij deze methode. Ismakogie is ook ideaal voor mensen die niet van intensief sporten houden, maar wel gezond willen bewegen.

Wanneer past u Ismakogie toe?
Door vertaling van de oefeningen in de dagelijkse activiteiten 'traint' u, uw lichaam 'ongemerkt' de hele dag.

De bakermat van Ismakogie is Oostenrijk
De Weense Anne Seidel behaalt vanaf 1949 achtereenvolgens het diploma schoonheidsverzorging, grime, massage en de bevoegdheid tot het samenstellen van cosmetica. Ook studeert zij fysiologie en anatomie aan de universiteit. Zij start haar eigen opleidingsinstituut. Tot haar 87ste jaar geeft zij les in binnen- en buitenland, waaronder sinds 1958 ook Nederland. Zij ontvangt diverse onderscheidingen, waaronder de titel van professor. Het unieke van de Ismakogie is de relatie tussen de stand en het gebruik van de voeten en de spierspanning van het gezicht.

Cursussen in groepen en individueel
De beginnerscursus in groepsverband bestaat uit 12 tot 15 weken. Vervolgens kunt u deelnemen aan de cursus voor gevorderden. In schoolvakanties is er geen cursus. In overleg kunnen altijd enkele of meerder cursussen of workshops gegeven worden. Ook is het mogelijk om de cursus te richten op activiteiten van bepaalde (beroeps) groepen, en tegen bepaalde klachten, b.v. reuma, artrose, ME e.d.

Oefeningen en kleding
Er is geen speciale kleding nodig. Een makkelijk zittende broek en sokken zijn voldoende. Liggende oefeningen worden op matjes gedaan. Breng hiervoor een badlaken en een handdoek mee.


Wat kunt u bereiken?

 • U wordt u bewust van de (on)mogelijkheden van uw eigen lichaam

 • Uw spieren worden steviger

 • Uw gewrichten worden soepeler

 • U krijgt een beteredoorbloeding

 • Een betere ademhaling

 • Een betere darmwerking

 • U slaapt beter

 • Rugpijn en schouder-klachten worden voorkomen of verminderd

 • U krijgt een plattere buik en steviger billen

 • Uw gezichtsspieren worden steviger, rimpelvorming wordt voorkomen of verminderd

 • Uw seksgevoel verbetert

 • Stress wordt hanteerbaar

 • Incontinentie wordt voorkomen of verminderd

 • Uw gevoel van eigenwaarde neemt toe

 • Uw levensvreugde neemt toe


 • Terug
  Enschede, 2007, update 2011