www.ismakogie.nl

We genieten van een prachtige herfst en binnenkort is het weer winter. Sinterklaas, kerst en de jaarwisseling staan voor de deur. De tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Binnen de vereniging hebben de bijscholing van docenten en de opleiding veel aandacht gekregen en die blijven ze krijgen. In november is er nog één bijscholing geweest en 2 docenten nemen deel aan de internationale bijscholing van de Weense vereniging in Salzburg. De opleiding is bezig met het tweede cursusjaar, dus in juni is er weer een nieuwe groep collega’s. In januari start er bij voldoende aanmelding een vooropleiding. Het eerste deel van het cursusseizoen zit er ook alweer op, in januari begint het tweede deel. Op de website van de vereniging staat de informatie over de cursussen in het hele land, zie linksboven.
We wensen iedereen een fijne decembermaand, een goede jaarwisseling en een gezond 2017.

Willemien Luytjes (foto), vakdocent ismakogie en beroepsvorming, en lid van de onderwijscommissie
Ruim drie jaar heb ik de opleiding tot verpleegkundige gevolgd en een pedicureopleiding gedaan. Gelijktijdig werd ik moeder van 2 kinderen. In 1978 werd mijn oude droom om dansdocente te worden weer wakker en in 1982 heb ik mijn diploma docent academische dans behaald. Met veel plezier leid ik al jarenlang een balletschool: lesgeven, leerlingen opleiden voor een dansacademie en tot docent. In het jaar 2000 ben ik de opleiding tot dans- en bewegingstherapeut gaan volgen en in 2003 de opleiding tot ismakogiedocent. Beiden zijn met goed gevolg afgesloten. Naast de balletlessen geef ik nu ook ismakogieles. Mijn ervaring is dat zowel ikzelf als de cursisten en de studenten veel baat hebben bij de lessen. Het vak beroepsvorming beslaat veel facetten van het lesgeven en het uitdragen van ismakogie. Hoe geef ik les, wat kan ik hieraan verbeteren? Hierbij krijgt de student-docent intensieve begeleiding. Het is bijzonder om deze lessen te mogen geven. Naast deze taken maak ik deel uit van de commissie onderwijs. Ik maak in samenspraak met de collega’s de planningen voor de opleiding, inhoudelijk en qua studierooster, ik plan diverse vergaderingen, o.a. over de voortgang van de opleiding en werkvergaderingen met collega’s. Ik geniet van deze contacten en van het samenwerken met elkaar.

Ismakogie in de dertiende Nationale Sportweek, september 2016
De Nationale Sportweek, een initiatief van NOC*NSF, is vanaf 2016 elk jaar in september en valt samen met de Europese Week van de Sport, een initiatief van de Europese Commissie. Doel is het sporten en bewegen in Europa te bevorderen. De slagzin sloot aan bij de start van het nieuwe seizoen: ‘Ik neem je mee’. Onze vereniging heeft zich bij dit initiatief aangesloten. In Amersfoort verzorgde Annemieke Carbo in samenwerking met een sportvereniging een kennismakingsworkshop, in Venray verzorgde Margo Raaijmakers korte kennismakingworkshops voor personeel van de gemeente, in St. Anthonis deed Jeanne Albers dat in eigen beheer en in Enschede gaf Corry Westgeest een open les. Het aantal deelnemers liep sterk uiteen, maar het enthousiasme was overal groot.
In 2017 is de week van 9 tot 17 september.


Even voorstellen: docent Caroline Lemmens (foto) uit Heerlen
In Zuid-Limburg zijn het afgelopen jaar vijf nieuwe ismakogiegroepen opgericht onder leiding van Caroline Lemmens. Hoe Caroline zelf tot ismakogie gekomen is? Tien jaar geleden had zij vervelende spier- en gewrichtsklachten en zocht zij naar mogelijkheden tot herstel. De oefeningen uit het boek ‘Herstel zelf je spierkracht’, geschreven door yogadocente Rita Beintema, brachten verbetering. Vooral de kleine oefeningen met handen, voeten en het gezicht. De ismakogielessen die Caroline daarna ging volgen bleken een geweldige aanvulling te zijn en brachten na enige tijd volledig herstel. Dit maakte haar enthousiast om docent te worden. In 2015 studeerde zij af. Bij de lessen die zij nu geeft, valt haar op dat haar ervaringen door veel cursisten gedeeld worden.
Kijk voor deze ervaringen en informatie op: www.ismakogieparkstad.nl

Lopen in het dagelijks leven
In september werd Corry Westgeest (foto) gevraagd een jurk van beeldend kunstenaar Annette Krijnen te showen op de modeshow Pimpy Fashion op de Culturele zondag in Enschede. Zij kreeg veel complimenten voor haar mooie houding en sierlijke manier van lopen. Bij een modeshow loop je natuurlijk anders dan in het dagelijks leven. Toch zijn er vanuit de Ismakogie overeenkomsten: je bewegelijkheid, het gebruik van je bovenbenen, de manier waarop je je voeten gebruikt en de vorming van de spierketting. Lopen wordt zo een bezigheid die nauwelijks inspanning kost. Natuurlijk vraagt dit oefening. Je kunt dat lopend, maar ook staand, zittend en zelfs liggend doen. Kijk voor informatie over lopen op: www.ismakogieCW.nl rubriek projecten.

Start van de vooropleiding in januari
Bij voldoende deelname start er per 1 januari een vooropleiding. Hiervoor zijn verschillende kennismakingsbijeenkomsten geweest. Tijdens de vooropleiding doe je veel oefeningen en bewegingen om aan den lijve te ervaren wat ismakogie in je lichaam en je geest doet. Je leert de toepasselijke anatomische begrippen en terminologie en oriënteert je op het beroep ismakogiedocent. De vooropleiding is een belangrijke basis en een voorwaarde tot toelating voor de opleiding tot vakdocent. De lesdagen zijn één hele zaterdag per 14 dagen van januari tot juni. Als je de vooropleiding met succes afrondt krijg je een certificaat. Kijk voor de verslagen van de bijeenkomsten, voor informatie en aanmelding op: www.ismakogie.nl.

December cadeaumaand, aan ismakogie gedacht?
Jouw ervaring met ismakogie delen, iemand anders nieuwsgierig maken kan in de december maand een mooi cadeau zijn. Kies het cadeau wat het best aansluit bij de manier van leren van degene aan wie je het geeft. Boeken: Vitaal en Mooi, De Actieve Bekkenbodem, Heel je Rug en Voetenwerk. Dvd's: Bewust bewegen, Basisoefeningen voor tussendoor (18 filmpjes, nu ook verkrijgbaar op stick) en The sweet swinging body rhythm. Kun je niet kiezen? Maak een leuke cadeaubon.
Kijk voor Informatie op: www.ismakogie.nl

Goed bezochte workshop in Zaltbommel, 16 januari weer
Op 12 november is er een leerzame, goedbezochte workshop van de vereniging gehouden in de Wielewaal in Zaltbommel, die verzorgd werd door Marianne van Wijngaarden-Wolder en Willemien Luytjes.`s Ochtends waren er zeven dames. Eén deelneemster was zo enthousiast dat zij ook de middagworkshop bijwoonde en zich waarschijnlijk gaat inschrijven voor de vooropleiding. De interesse ging vooral uit naar oefeningen om nek- en schouderklachten te verminderen, en naar het elegant gaan zitten en opstaan. De verbazing was weer groot over het feit dat zulke kleine bewegingen zulke grote gevolgen kunnen hebben, en over de verschillen in de eigen houding voor en na de workshop. Verrassend hoe snel ismakogie toegepast wordt en hoe blij de deelnemers hiervan worden. Op verzoek van de deelneemsters wordt er weer een workshop georganiseerd op maandag 16 januari 2017 in de Wielewaal te Zaltbommel.
Voor informatie:mariannewolder@hotmail.com en 06-20105707.

Workshop Leerlingen Gilde Opleidingen Petra Stals
80 Enthousiaste 1e jaars leerlingen van de opleiding Wellness/Schoonheidsspecialiste werkten op 10 november tijdens een projectweek aan hun ‘Transformatie’: uiterlijk en innerlijk. Het doel is: bewustwording van houding, presentatie en uitstraling voor hun toekomstig beroep. De Ismakogie workshop was een mooie aanvulling in het programma. Petra Stals van balletschool Petra in Roermond gaf veel tips hoe je door minuscule aanpassingen je houding kunt veranderen zodat er een betere balans ontstaat in je lijf waardoor je op latere leeftijd beslist minder klachten zult krijgen. De leerlingen waren zich tot nu toe niet bewust van hun zithouding of de manier waarop ze lopen of staan. Petra maakte ook duidelijk hoe je op een eenvoudige manier rugpijn en schouderklachten kunt voorkomen waardoor ook al je organen de ruimte krijgen die ze verdienen! Je lijf wordt weer blij! Het was een zeer geslaagde les voor de aankomend schoonheidsspecialistes want je houding is ook bepalend voor de indruk die je achterlaat!

Fijn om mijn lichaam zo te leren kennen en er weer op te vertrouwen
Ongeveer twee maanden geleden ben ik met les begonnen bij Willemien Luytjes. Al snel merkte ik dat de beelden bij de oefeningen door de week regelmatig bij mij opduiken.
Het ‘décolleté’ werd van een bewuste gedachte een veelvuldige reminder gedurende de dag. De halfdichte rits is ook een vaste klant geworden. Het voelde alsof iets werd vlot getrokken. Alles werd losser en ik kreeg inspiratie. Ik merk dat ik sinds enkele weken niet meer zo vroeg naar bed hoef en 's morgens ook wat langer kan slapen.
Een doorbraak was het toen Willemien bij een oefening zei dat mijn tenen me hielpen te lopen en mijn hielen ook. Het idee dat mijn lichaam mij wilde helpen was gek genoeg nieuw voor mij. De week daarna stond ik tijdens de les in de ismakogisch juiste houding, waarbij mij ineens opviel dat er niets rekte of strekte of kracht kostte. Mijn benen voelden als sterke bomen en alles zat op z'n plaats. Ik ga zeker nog door met de lessen!
Liesbeth Slootweg,
59 jaar, Dordrecht
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging. Haar leden zijn docenten. De verspreiding gaat via het secretariaat en via leden/docenten naar cursisten en andere belangstellenden. Doorsturen van deze nieuwsbrief stellen wij op prijs. Wijzigingen kunnen het beste doorgegeven worden aan de afzender, klik op beantwoorden. Lukt dit niet, neem dan contact op met het secretariaat. Om je bericht te kunnen verwerken, is vermelding van je naam en adres noodzakelijk.

Corry Westgeest, eindredacteur
ismakogieCW@tiscali.nl - tel: 0031 (0)53 4763881

Volgende editie maart 2017

Tussendoor nieuws op de site: www.ismakogie.nl
Terug