Hoe koninklijk is de houding van koningin Beatrix en prinses Máxima?


De Koninklijke houding vanuit Ismakogie

 
 


De koninklijke houding is een begrip dat in de Ismakogie vaak gebruikt wordt. Hiermee wordt bedoeld: harmonieus rechtop staan, zitten en lopen. Een lange, mooie nek, een gedragen hoofd en soepelheid zijn belangrijke kenmerken. De redactie van de Oranje Schakel legde aan Ismakogie-docent Corry Westgeest de volgende vraag voor: hoe koninklijk is de houding van koningin Beatrix en prinses Máxima?


Ismakogie is een westerse houding- en bewegingsleer, ontwikkeld door professor Anne Seidel, Wenen 1900 – 1997. Het is een rustige, zachte spiertraining waarbij je leert om je bewust te zijn van je houding bij het zitten, staan en lopen. Met oefeningen worden kleinere en dieper gelegen spieren geactiveerd. Hierbij leer je gebruik te maken van de ‘spierketting’. Bij de spierketting werken de spieren van je hele lichaam samen, waardoor ook je gezicht positief beïnvloed wordt. Bewegingen worden licht, elegant en geven je energie. Doordat de oefeningen worden ingebouwd in het dagelijkse leven, train je, je lichaam ongemerkt de hele dag door.

Analyse
Wanneer cliënten advies bij Corry Westgeest vragen, is het bij haar in de praktijk gebruikelijk om het samenspel tussen houding en beweging


Beatrix en Máxima

te bestuderen. In het geval van koningin Beatrix en prinses Máxima snuffelde Westgeest in het archief van Royal Press fotograaf Albert Nieboer. “Om het bewegen in de analyse te betrekken, heb ik vooral gebruik gemaakt van televisiebeelden”, licht Westgeest haar analyse toe.

Ondersteuning
“Op de foto’s van Royal Press hebben beiden een echt koninklijke houding. De hoeden die meestal gedragen worden, stimuleren een mooie stand van het hoofd. Maar, omdat de foto’s behoorlijk formeel zijn, maken zowel koningin Beatrix als prinses Maxima soms een te stijve indruk. Dat dit grotendeels te wijten is aan de invloed van de situaties, blijkt uit TV beelden waar zij meestal wel een soepele indruk maken.”

Volgens Westgeest zou Ismakogie een mooie ondersteuning zijn voor de Koningin en Prinses om dit ook bij formele verplichtingen te behouden. “Want dit is niet alleen veel mooier, maar ook veelbeter voor de gezondheid.”

De basis van Ismakogie ligt in de stand en het gebruik van de voeten. Samen met de zitbeenknobbels ondersteunen zij de wervelkolom, de zogenaamde bodemcontactpunten. Om dit goed te doen is het belangrijk dat de hielen iets dichter bij elkaar staan dan de voorvoet, het lichaamsgewicht over beide voeten verdeeld is, en bij het zitten recht op de zitbeenknobbels zit. Om andere spieren te activeren, horen rechte hoeken bij deze basishouding. Staand zijn dit er 2, bij voet-onderbeen en kin-hals. In de zithouding komen er twee bij, bij onderbeen-bovenbeen (kniegewricht) en bovenbeen-bekkengordel (heupgewricht). Vanuit deze basishouding(en) houden heel subtiele bewegingen het lichaam actief, ontspannen en soepel.

“De koninklijke hoogheden, maar natuurlijk ook de lezers nodig ik van harte uit om de verschillende oefeningen van de Ismakogie te proberen. Hierbij gaat het vooral om te voelen wat er bij de oefeningen in het lichaam gebeurt of zoals wij bij Ismakogie zeggen: wat gebeurt waar, en waar gebeurt wat?
Mensen die geïnteresseerd zijn geraakt in de Ismakogie kunnen een mail sturen naar ismakogieCW@tiscali.nl.

 
 
Máxima en Beatrix

Corry Biografie

Corry Westgeest volgde met veel enthousiasme de basis- en vakopleiding Ismakogie. Sinds februari 2006 is zij docent. Daarvoor heeft zij jarenlang gewerkt als verpleegkundige, maatschappelijk werker en manager. Sinds enige jaren geeft zij, als zelfstandig ondernemer, trainingen aan groepen en individuele personen.

 
 



Terug