De Weekendkrant Twente
30 december 2010

Weer in evenwicht met ismakogie

ENSCHEDE – Ze heeft onlangs een eigen dvd afgeleverd. “De eerste Nederlandstalige dvd over ismakogie”, aldus Corry Westgeest uit Enschede. Binnenkort verzorgt ze een gratis introductieles.


De Weekendkrant

Westgeest is docente van deze westerse houding- en bewegingsleer, die overigens is over komen waaien vanuit Oostenrijk. “Ismakogie is gericht op alledaagse bewegingen. Vooral in een tijdperk dat mensen weinig bewegen, is het belangrijk de spieren regelmatig te activeren.”
De mens heeft van nature een soepel bewegingsritme, maar door spanning en verkeerde houdingen raken we soms van slag. Ismakogie kan volgens Westgeest de mens echter op eenvoudige en zachte wijze weer in evenwicht brengen.
De dvd biedt daarbij de helende hand. Volgens Westgeest is het vooral een hulpmiddel in een dat mensen kampen met overvolle agenda’s en het liefst hun spaarzame vrije tijd zoveel mogelijk zelf willen invullen. “Ismakogie, dat al zestig jaar oud is, past zodoende naadloos in deze tijd. Met de dvd kunnen mensen zelf bepalen wanneer, waar, hoe lang en wat ze willen oefenen. De achttien korte instructiefilmpjes met basisoefeningen zijn los van elkaar aan te klikken.
Waar het vooral om gaat, is dat mensen bewegen vanuit een houding die het lichaam ondersteunt en in balans houdt. “Met de filmpjes wordt geleerd de juiste spieren te gebruiken. Al gauw vertaal je ze naar de dagelijkse bewegingen (gaan) staan, (gaan) zitten, liggen en lopen. Hierdoor is het mogelijk om bij iedere beweging alle spieren in te zetten. Ofwel de lengtestrekking. Een manier bij uitstek om zonder al te veel extra inspanning, tijd en kosten gezond soepel en mooi te blijven. Mooi noem ik daarbij nadrukkelijk omdat ismakogie is ontwikkeld vanuit de schoonheidsverzorging. Het unieke is de stand en het gebruik van de voeten in relatie tot het gezicht. En niet onbelangrijk: de mensen bepalen zelf de mate van lichamelijke belasting.”
Donderdag 13 januari 2011 geeft de docente een gratis kennismakingsles van 19.00 tot 20.00 uur in de galeriezaal van boekhandel Broekhuis in Enschede.Terug