ISMAKOGIE door Doke van der Neer en Corry Westgeest

Ismakogie, EEN AANRADER.

Verslag van de Ismakogieworkshop op het ‘Voetzoekersweekend 2012’ uit het blad Reflex januari 2013. Dit is het tijdschrift van de Bond van Europese Reflexologen, afdeling Nederland.

Mijn workshop op de eerste Voetzoekersdag had ik heel bewust gekozen omdat ik verleden jaar op de Voetzoekersdag een aantal mensen had ontmoet op Mennorode die met deze cursus in een ander gebouw bezig waren.
Mijn nieuwsgierigheid was toen gewekt en ik wilde de wonderen van de Ismakogie ooit aan den lijve ondervinden. En ‘ooit’ werd dus nagenoeg een jaar later en nog wel in een weekend van, jawel de voetzoekers.

Een aantal begrippen uit de Ismakogie die mij erg aanspreken zijn: spierketting, spieren vanaf je voeten via je kruin tot en met je neus met elkaar in verbinding brengen, beter in model blijven, met subtiele bewegingen optimaal resultaat behalen en ook glimlachen met de binnenkant van je mond.

Bij binnenkomst in de zaal werden we hartelijk ontvangen door Corry Westgeest en Doke van der Neer. Het viel meteen op dat ze beiden een mooie krachtige houding hadden en volgens mij ook een constante glimlach binnensmonds. De schoenen moesten uit en de kennismaking met Ismakogie kon beginnen. Een beetje onwennig deden we wat ons opgedragen werd, zittend op een stoel maar zeker niet zoals we dat al jaren doen en ook het gewone staan werd nu een hele beleving. De bewegingen zijn inderdaad subtiel en soms haast onzichtbaar maar het effect is wonderlijk. Zittend op het puntje van de stoel met de voeten in de juiste houding. (hakken altijd iets naar mekaar toe ten opzicht van de voorvoeten) Vervolgens druk geven op de drie steunpunten onder je voetzool eventueel geholpen door een arm en hand beweging, je spieren spannen lichtjes aan en vervolgens kom je weer in een rustspanning.
Voetzoekersdag
Is dat alles? In principe wel en geloof me dat is heel veel. Na een paar herhalingen al lijkt het wel of je ineens een stuk langer bent en dan krijg je automatisch ook een glimlach in de binnenkant van je mond mits de rest van de houding ook correct is maar daar letten Corry en Doke erg goed op. De complimenten voor beide dames die deze workshop prima hadden voorbereid: van het begin tot het eind klopte het gewoon.

Verder waren er diverse oefeningen met soft tennisballen onder de voeten, benen lichtjes optillen, voetbogen bewegen. Staand, zittend en liggend kun je de diverse oefeningen doen. Kortom, je leert anders zitten, lopen, staan en liggen om fitter, gezonder en mooier te worden. Het was dan ook een gezellige leerzame workshop en een aanrader voor iedereen.

Doke en Corry bedankt!

PS:de glimlach was bij iedereen al snel van binnensmonds naar buitensmonds verhuisd.

www.reflex-ber.nl

Jan Vanhommerig

 
 


Terug