Verslagen en aankondigingen zomerworkshops 2017

  Verslag workshop zaterdag 12 augustus. Thema: ‘Ismakogie van Top tot Teen’
  Voor het eerst in de vier jaar dat ik workshops organiseer in Park PuurOord regent het. Gelukkig is het net voor het einde droog en komt er zelfs een zonnetje.
  We beginnen staand met een kopje koffie/thee. Eerst uitleg van een aantal basisuitgangspunten: o.a. altijd licht bewegen, dat houdt de spieren en gewrichten soepel en warm.  Ismakogie richt zich op de diepgelegen spieren. Deze bereik je door kleine bewegingen die andere spieren aan het werk zetten. Om dit proces goed te laten verlopen is het nodig om dit zacht en langzaam te doen.

  Zittend gaan we de voetsteunpunten, zitbotjes en het optillen van de bovenbenen voelen en oefenen.
  Dan komt de eerste vraag: hoe te ademen?  We bespreken en oefenen: bij uitademen aanspannen van de spieren en bij inademen ontspannen. Voor een aantal deelnemers is dit moeilijk (yoga). Na meer uitleg en door geluid bij de oefeningen te maken, valt het kwartje.

  De dagelijkse bewegingen gaan zitten/liggen, gaan staan, oefenen we op de kruk en op de vloer.

  Liggend eerst wat luchtige bewegingen. Vervolgens  veren van de voeten in de grond,  rug en nek  strekken. We combineren dit met de oefening van de broekrits, goed voor de sluitspieren.  Het is mooi dat iedereen voelt, dat bij het oefenen van één sluitspier alle andere sluitspieren mee doen, je kunt dit controleren met een vinger in je oor.

  Na wat droogfietsen regent het niet meer en gaan we buiten het lopen oefenen. De meesten gaan stoer met blote voeten het natte gras in. Met de paraplu’s oefenen we het net geleerde ‘langer maken’:  voetsteunpunten naar de grond  en/of  paraplu omhoog veren/steken. We intensiveren deze bewegingen met de strekking van de hand. Je voelt de spierspanning 'van Teen tot Top en van Top tot Teen’. Na nog wat spelen met de paraplu’s bespreken we de ervaringen.

  De groep is enthousiast: ‘we hebben veel geleerd en ismakogie is heel bijzonder’. De deelnemers uit Appelscha, Assen en Heelsum komen volgende zomer weer en willen tussendoor ook nog wel een paar workshops volgen. Een paar mensen uit Enschede overwegen in september de cursus te gaan doen.

  We sluiten de workshop af door Ina van PuurOord te bedanken voor de ontvangst in het mooie park en voor de koffie/thee en de lekkernijen.


  Aankondiging workshop zaterdag 12 augustus


  Verslag workshop zaterdag 10 juni. Thema, zitten, staan, liggen en lopen
  We beginnen met een voetenbad: oh wat koud! Oefeningen met de voet- en handsteunpunten. Bovenbenen optillen met in balans blijven. Op het droge de functie van de zitbotjes en de spierstroom vanuit het bodemcontact ervaren. Gaan staan, achten draaien over de voetsteunpunten (let op de volgorde). Dan gaan zitten en liggen op de grond geoefend: let op de kracht vanuit de hielen en span aan op de uitademing. Vervolgens een aantal bekkenbodem, sluit- buik en rugspier oefeningen om de strekking in je rug en nek te ervaren. Navoelen wat er allemaal gebeurd is en weer overeind komen. De groep heeft heel enthousiast meegedaan en men is unaniem van mening dat het goed voelt. Opgemerkt wordt dat het zo mooi is dat je ismakogie in al je dagelijkse bewegingen kan toepassen. De complimenten voor de prachtige locatie (gratis) koffie, thee en het lekkers er bij. De deelnemers, vooral van ver, zijn van plan om volgend jaar weer naar de workshop te komen.


  Aankondiging workshops zaterdag 10 juni en 12 augustus 2017  Kijk voor de workshops in voorgaande jaren en bij andere gelegenheden op de homepagina in de linkerkolom, in een van de vakjes nieuw.

  Heb je hierover nog vragen? Bel of mail gerust.
  Klik voor de homepagina waarop ook de parktijkgegevens staan op:

  Terug